Støtter vi danske iværksættere nok?

Dansk iværksætteri er og vil blive en fremtrædende del af erhvervslivet i de kommende år. Samfundet har brug for nye virksomheder og arbejdspladser, der kan gøre os konkurrencedygtige på den internationale scene.

Polfm.dk ser nærmere på den evige debat om, hvor vidt vi giver nok støtte til de danskere, der forsøger sig som selvstændige. 

 

Store mængder viden og guides

Der er ingen tvivl om at mængden af viden og guides for iværksættere, gør det nemt at komme i gang. Særligt efter at den nye IVS selskabsform har sænket kapitalkravet til 1 krone.

Det har derfor aldrig været nemmere og mere ligetil at komme i gang som iværksætter. Vi har her listet vores 3 foretrukne portaler, når du skal indsamle viden, erfaringer og guides:

  • Startvækst
  • Vækstguiden
  • Amino

Alle sites du bør kende til og bør udforske, hvis du gerne vil have en god kickstart på din nye forretning.

 

Iværksætterens typiske behov

Nu er en billig selskabsform og store mængder viden jo ikke nok til at få succes som selvstændig. Det giver en god start, men ikke mere end det.

Vi vil derfor se nærmere på en række af de typiske behov og problemstillinger for den danske iværksætter – og hvordan du kommer godt omkring disse.

Regnskab og bogføring

Alle virksomheder har brug for regnskabshjælp og selvom der findes støtteordninger, vil det hurtigt være en post hvor du selv skal have penge op ad lommen.

Hvor mange afhænger af hvilken løsning du vælger. Du kan vælge regnskabsprogrammer som Dinero og E-conomic, for selv at stå for det. Du skal bare være 100 % klar over reglerne og være god til at arbejde med tal.

Den mere “professionelle” løsning er at få en registreret revisor til at gennemgå dine bilag. De fleste revisorfirmaer har assistenter til at håndtere dine bilag og det giver dig en fordelagtig pris.

Hvis du kun har et begrænset antal fakturaer op til 500 om året, behøver det ikke koste mere end 6-7.000 kroner.

Hos Matrix Support kan du fx. få deres bogholderi til at hjælpe dig for kun 3.995 kr. (op til 400 bilag). Se mere her.

Der findes altså løsninger derude, der vil spare dig en masse tid og besvær, uden det tømmer kontoen!

Advokat

I visse tilfælde kan du få brug for advokathjælp. Det kan være til betingelser på hjemmesiden, hvis du skal lave aftaler med partnere og lignende.

Det juridiske skal være på plads, da det kan danne rammen om hele din forretning. Det er derfor ikke et område du må rode med selv.

Der er flere metoder til at finde en god og billig advokat til opgaven. Vores bedste råd er dog følgende:

HUSK at vælge en advokat der er specialist på det relevante fagområde.

Alle advokater er eksperter inden for hver deres felt, så søg målrettet efter disse.

Kapital

Sidst til det største område og baggrunden for denne artikel; kapitalen. Det er nøglen for successen i mange virksomheder, for uden penge, er det svært at komme nogle vegne.

Der er heldigvis en del støtteordninger og finansieringsmuligheder, du kan anvende. De kan hjælpe dig enten direkte eller indirekte.

Direkte ved at du får penge til dit projekt og indirekte ved at du får tilskud til dine væsentlige omkostninger. Hvad der vil frigøre midler til andre aktiviteter.

 

Afrunding

Vi startede artiklen med et kritisk spørgsmål, for det har været et livlig debatteret emne i medierne. Det korte svar er NEJ. Man kan aldrig gøre nok for at fremme iværksætternes muligheder, for alle undersøgelser viser, at de bidrager med vækst og arbejdspladser til samfundet.

Når det er sagt, er der sket meget over de seneste år. Særligt IVS formen har fået mange til at begynde. Derudover bliver der hele tiden startet fonde og tiltag, der kan gøre starten nemmere.

Det store problem er bare skattesatserne og konkurrenceforholdene for landets virksomheder. Noget der gælder for både de store og nystartede. De gør det sværere at konkurrere internationalt, men indtil videre har vi da klaret os OK!