Hvilken videregående uddannelse skal jeg vælge?

Har du svært ved at vælge en videregående uddannelse? Det har rigtig mange mennesker, og det er der ikke noget at sige til, da det ofte kan være en jungle at orientere sig i.

Videregående uddannelser dækker over flere forskellige faglige retninger, som adskiller sig fra hinanden. Det kan være deres længde, uddannelsemiljø og opbygning.

At vælge en uddannelse er en proces der tager tid, og det kræver at du kender dig selv og hvad du interesserer dig for, samt hvilke uddannelsesmuligheder du har.

5 gode råd til at vælge

Polfm.dk giver dig her 5 af vores bedste råd, der gerne skulle hjælpe dig med at vælge rigtigt.

1. Interesser

Til at starte med er det vigtigt og væsentligt at finde noget du interesserer dig for; kan du fx godt lide at arbejde med mennesker eller dyr? Eller noget helt tredje? Få alle dine interesserer skriblet ned på et papir og lav en brainstorm på alle dine interesse områder, og prioriter dem i rækkefølge med hvad der mest interesserer dig først.

2. Beliggenhed

Man kan ikke komme udenom, at beliggenhed betyder en del, hvis du fx finder din drømmeuddannelse i Jylland og bor på Sjælland. Derfor er det en god idé at gøre sig tanker omkring dette, og om man er villig til at flytte for sin drømmeuddannelse.

3. Adgangskrav

Stort set alle uddannelser har en eller anden form for adgangskrav, og hos de fleste videregående uddannelser er der et gymnasialt adgangskrav eller visse fag på et bestemt niveau eller med en minimumskarakter. Alle krav skal opfyldes, og det er vigtigt at være i god tid for at sikre dig, at du opfylder disse. Hvis du ikke opfylder de specifikke krav på en bestemt uddannelse du ønsker, så kan du supplere med særlige forløb, hvor nogle er op til 12 ugers varighed. Dette er der som regel mulighed for at gøre i sommerferien.

Relateret: Ikke klar til en videregående? Læs om efterskoler her

4. Længde på uddannelsen

Der findes et hav af forskellige uddannelser i Danmark, og dermed er der også mange forskellige længder på disse. Leder du efter en kortvarig- eller længerevarig uddannelse? Hvis du fx ikke er så vild med skolegang, men føler det er nødvendigt, så kan en kortvarig uddannelse være sagen for dig. Dog skal du altid tage udgangspunkt i hvilke interesserer du har, og hvad der skal til for at du får dit drømmejob i fremtiden.

5. Vejleder

Sidst men ikke mindst, så kan en uddannelsesvejleder være et rigtig godt redskab for mange, da de sidder med det hver dag, og dermed ved hvordan man kan hjælpe unge med at vælge uddannelse. Her kan man snakke om sine interesserer, hvor vejlederen kan vælge nogle ud fra området og hermed snakke om krav mm. Du kan også få hjælp af studievælgeren online her.