Bør vi gøre mere for dansk kunst?

En af de udbredte diskussionsemner i kulturelle kredse er, om vi bør gøre mere for dansk kunst. Hos mange kunstnere handler det om hjerteblod og der er er ingen tvivl om, at det ikke altid er nemt at være kunstmaler eller keramiker i Danmark.

Polfm.dk ser derfor nærmere på om vi gør nok for dansk kunst, der i høj grad er en del af vores kultur og arv. 

 

Kendskabet er for lille

Vi mener en af de helt store problemer, generelt i den danske befolkning er, at kendskabet til landets kunstnere er for begrænset. Det kan godt være at interesserede personer i branchen, nemt kan nævne 10-20 dygtige keramikere eller malere.

Men hvis du spørger langt de fleste danskere på gaden, vil de næppe kunne nævne mere end 2-3 stykker. Et klart udtryk for at der slet ikke er nok kendskab og opmærksomhed på deres værker.

Omend at keramiske produkter eller et smukt maleri, kan skabe en helt særlig stemning og udtryk i hjemmet.

 

Hvad bør vi gøre?

Det store spørgsmål er så hvad der bør gøres? For det er nok de færreste kunstnere der ville sige nej til mere omtale.

Det store problem er at få skabt interesse og interesse om sine værker. Det er bl.a. derfor at de fleste kender navnet; Hornsleth.

Kristian Hornsleth er en kontroversiel kunstner og det afføder en naturlig opmærksomhed i Danmark. Men kan det virkelig være rigtig at man skal være kontroversiel, for at blive velkendt?

Det korte svar er NEJ, problemet er bare hvem der skal finansiere de TV-spots, markedsføring og lignende, der skal udbrede kendskabet til dansk kunst. Politikerne har helt sikkert gode intentioner, men det er næppe øverst på dagsordenen.

Kunstnerne selv har ofte en kreativ og “anderledes” personlighed, hvorfor de foretrækker at blive promoveret på mere klassiske manér.

Tilbage står at mange danskere ikke har de store præferencer inden for dansk kunst, selvom vi har rigtig mange dygtige personer derude.

Tag bare et eksempel som keramiker Lars Rank, der laver mange smarte produkter, der vil passe ind i de fleste hjem.

Til en fornuftig pris bør det være ting som de fleste danskere vil elske. Men når de handler keramik til hjemmet, sker det bare ofte i fysiske butikker som Inspiration og Bahne.

Vi vil dog anbefale dig at kigge forbi hans keramik shop online, hvor der er mange flotte produkter at vælge imellem.

Måske er det i virkeligheden den største årsag; at for få kunstnere rent praktisk får udbredt deres varer i traditionelle salgskanaler som fx. Bahne og Inspiration.